Pohjoismainen metsästysammunta

Pohjoismainen metsästysammunta koostuu kahdesta haulikko- ja kahdesta luodikkolajista. Jos haluat kilpailla tutussa metsästyskuosissa, olet kaltaistesi joukossa. Lajissa haetaan luonnonmukaista metsästystunnelmaa. Samalla taidot karttuvat tositilanteita varten.

METSÄSTYSTRAP JA COMPAK SPORTING/RIISTAPOLKU

Metsästystrap ammutaan perinteisen metsästystrapin tapaan. Toinen haulikkolaji voidaan suorittaa riistapolku- tai Compak Sporting -ammuntana. Polku on maastoon tai esim. skeet-radalle rakennettu 5–7 ampumapaikkaa käsittävä rata. Monipuolisessa Compak Sporting -ammunnassa kiekko voi tulla ampujasta nähden lähes mistä kulmasta hyvänsä.

LUODIKKOLAJEINA HIRVI JA METSÄKAURIS

Hirviammunnassa ammutaan kymmenen juoksua 100 m hirviradalla. Kauris ammutaan kolmesta eri asennosta: 5 laukausta makuulta, 3 polvi- tai istuma-asennosta ja 2 pystystä.

Luotiaseiden määritykset ovat samat kuin metsästyshirviammunnassa, paitsi että kiikarin suurennos saa olla enintään 12-kertainen. Aseessa ei myöskään saa olla hihnaa. Pienoiskiväärillä saavat ampua kilpailijat, jotka täyttävät kilpailuvuonna enintään 17 vuotta.

PISTEYTYS

Kustakin osalajista voi saada 100 pistettä, joten maksimipistemäärä on 400 (rikottu kiekkomäärä x 4). Molemmissa luodikkolajeissa 10 laukausta antaa automaattisesti maksimipisteiksi 100.

KILPAILUT

Miehille on yleinen ja yli 60-vuotiaiden sarja. Lisäksi lajeissa on sarjat alle 20-vuotiaille ja naisille. PM-mestaruuskilpailut järjestetään vuoronperään Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa. Niissä noudatetaan osanottajamaiden hyväksymiä virallisia sääntöjä. Suomen omissa kilpailuissa sääntöjä sovelletaan helpotetuin ehdoin lähinnä asemääritysten osalta.

Lue kansainvälisten lajien viimeisimmät sääntötarkistukset.

Pohjoismaisen metsästysammunnan säännöt 2017-2020